15 de maig de 2021 a les 10:30 - 18 de maig de 2021 a les 22:00
Com cada any, el 18 de maig se celebra el Dia Internacional dels Museus, el gran esdeveniment que organitza el Comitè Internacional dels Museus (ICOM) des de l’any 1977. És un dia pensat per posar els museus al centre de l’atenció i reivindicar la tasca que fan en l’estudi, preservació i difusió del patrimoni cultural de tots, però també en el paper que tenen com a institucions culturals en el desenvolupament de la societat i en la millora del benestar i la cohesió de la comunitat.
Davant el moment que estan vivint les societats actuals a nivell mundial arran de la pandèmia de la COVID-19, el Consell Internacional dels Museus (ICOM) aposta pel paper que han de jugar els museus en les societats i en el lideratge que aquests han d’assumir en el canvi de paradigma: cal repensar la relació dels museus amb les comunitats a les quals serveixen, experimentar amb nous models híbrids de consum cultural i reafirmar amb força el valor dels museus en la construcció d’un futur just i sostenible.
Amb el lema que proposa l’ICOM enguany, “Museus per la igualtat: diversitat i inclusió”, el Dia Internacional dels Museus 2020 té com a objetiu convertir-se en un punt de trobada per celebrar la diversitat i per identificar les desigualtats i superar els prejudicis en els relats que des dels museus es construeixen.
Els museus han de ser agents de transformació i, en un moment com el present, han de participar constructivament en les realitats polítiques, socials i culturals de la comunitat. El #DIM2020 pot esdevenir una magnífica ocasió per reivindicar el paper dels museus en aquests temps complicats.
ACTIVITATS
-
Dissabte 15 de maig a les 17h i diumenge 16 de maig a les 12h:
S’han organitzat dues visites guiades de l’exposició ‘‘D’un roig encès’ Miró, Palau i Fabre, Perucho i Picasso‘, una dissabte 15 de maig a les 17h i l’altre el diumenge 16 a les 12h.
El 1966, Josep Palau i Fabre va publicar Picasso en Cataluña i, per primera vegada, va establir un relat ordenat i integral al voltant de la relació de Picasso amb el nostre país, des del moment de l’arribada a Barcelona, el 1895, fins a la inauguració del Museu Picasso, el 1963.
El 1968, Joan Perucho va publicar Joan Miró y Cataluña i va posar en relleu el vincle tan fort de l’artista amb Mont-roig i amb el Camp de Tarragona.
Aquesta exposició reconstrueix la història d’aquests dos llibres fonamentals, que comença el 1944, quan els dos joves escriptors, amics de la universitat, buscaven en l’obra de Picasso i Miró una inspiració i un refugi.
-
Dimarts 18 de maig, vespre a les 21h.
Espectacle ‘La llanterna màgica’ per Sergi Buka.
Sergi Buka, il·lusionista, ombroman i llanternista ens proposa un viatge al voltant de la llanterna màgica on redescobrir una part important de la història de l’il·lusionisme, la fotografia i el cinema.
Els primers joc d’ombres dels xamans a les coves, van ser l’inici d’una cursa cap a la realitat virtual que actualment ens envolta.
La llanterna màgica, des de la seva concepció al segle XVII, va ser l’aparell òptic i l’espectacle visual precursor del cinematògraf. Dos-cents cinquanta anys d’història i projeccions van convertir a la llanterna màgica en un dels grans espectacles de l’època, on els artistes de la il·lusió representaven amb la fantasmagoria les pors de la humanitat, però també els somnis i les il·lusions, amb belles plaques pintades a mà per artistes i artesans.
Sergi Buka ens convida a participar d’una experiència que comença amb les ombres xineses i la màgia com a ingredients per endinsar-nos de ple en una autèntica sessió de llanterna màgica, amb material original de l’època, per reviure com els llanternistes d’aquells temps realitzaven les primeres projeccions.
-
Portes obertes al museu els dies 15, 16 i 18 de maig
Totes les activitats són d’entrada lliure i amb inscripció prèvia obligatòria per tal de controlar l’aforament limitat. Podeu fer la reserva al mail de la fundació (fundaciopalau@fundaciopalau.cat).
La Fundació segueix les mesures de protecció en front a la transmissió del COVID19