12 d'octubre de 2013 a les 8:00 - 30 de març de 2014 a les 17:00
EXPOSICIÓ PRORROGADA FINS EL 2 DE FEBRER DE 2014
Com actuem individualment davant d’un model de societat en caiguda lliure? I col·lectivament? I com a artistes? De quina manera es relaciona un centre d’art amb els problemes que l’envolten? Com podria intervenir la Fundació Palau en l’estat de les coses? Com s’hi podria posicionar, com podria actuar davant del terratrèmol sistèmic que estem vivint? Mostrant alternatives: acollint-les
Són molts els col·lectius, associacions, artistes, pensadors o plataformes polítiques que estan inventant i definint nous models de vida en comú que no passen per la destrucció dels recursos naturals, ni per l’assumpció de contractes laborals abusius, ni pel desballestament de la cohesió social, ni per la impunitat legal dels estafadors de l’erari públic. Hi ha molta gent treballant en gairebé tots els àmbits per construir una societat més equitativa i raonable, més ben repartida i menys esclava dels mercats i víctima del saqueig i l’avarícia d‘unes determinades elits econòmiques.
Donem la veu i connectem nodes: així no hi ha qui ho aturi si ens hi sumem tots. Ni l’art en general ni la Fundació Palau i Fabre poden restar aliens en aquest moment de convulsió, lluita i transformació. Ni poden, ni volen. L’art i les institucions culturals no estan al marge dels moviments de fons que impulsen els canvis de paradigmes que s’està produint ara mateix. I abans que simplement descriure’l des de lluny, és molt més interessant i productiu participar-hi, sumar-s’hi.
El compromís i la voluntat de cooperació amb el present empenyen a la Fundació Palau a programar la col·lectiva Jo em rebel·lo, nosaltres existim, un conjunt de propostes que promouen noves maneres de participació ciutadana en la transformació social.
Una instal·lació audiovisual amb els testimonis de Pau Llonch de la PAH, la periodista Marta Sibina de “Cafè amb llet”; l’ambientòleg Iago Otero dels col·lectius pel decreixement, Marc Vives de Som Energia, Dídac Costa de la Cooperativa Integral Catalana, l’activista Esther Vivas, el periodista Guillem Martínez, l’escriptor i economista Antonio Baños, l’arquitecte Santiago Cirugeda, l’arquitecta Itziar González amb l’Institut Cartogràfic de la Revolta, Xavi Teis de Coop57 i el periodista Roger Palà Mèdia.cat, que ens apropen a algunes de les propostes i alternatives de les noves realitats emergents.
Simultàniament, diversos artistes mostren obres de temàtica relacionada amb la proposta de la Fundació Palau:
Colectivo Ruido
Eulàlia Grau
Mireia Sallarès
Núria Güell
Jordi Trullàs
Xavier Artigas
Limen
Roger Bernat
Fundació Robo
Marina Garcés.
Tots ells participen en les activitats paral·leles que tindran lloc durant el temps d’exhibició; de Jo em rebel·lo, nosaltres existim.