20 de novembre de 2021 - 20 de febrer de 2022
Males herbes és un projecte de l’artista quebequesa Sylvie Bussières, realitzat en col·laboració entre el centre d’art i creació Can Manyé i la Fundació Palau.
Fruit de la pandèmia, Sylvie Bussières ha voltat per camps i boscos del Vallès i del Maresme, pels boscos i les vinyes properes a Alella i els turons de sauló dels camins marjals i les rieres de Caldes d’Estrac, Sant Vicenç de Montalt i Llavaneres. Ha quedat fascinada per les anomenades males herbes i totes aquelles espècies vegetals que creixen i es reprodueixen ràpidament a la vora dels camins. D’aquesta experiència en sorgeix la sèrie de dibuixos vibrants de llapis negre sobre paper que Sylvie ha anomenat Males herbes i que es mostren ara a la Fundació Palau de Caldes d’Estrac, després de passar per Can Manyé a Alella.
“Les males herbes, malgrat la seva nominació negativa, sempre han estat relacionades amb la llibertat i la lluita contra l’opressió, amb la dissidència, l’heterodòxia o la marginalitat. I és que, com sabem, les males herbes apareixen sempre a les escletxes dels edificis, als marges dels camins, als terrenys aparentment abandonats. Així, doncs, són símptoma d’evolució i de revolució, alteren l’ordre aparent, creixen en llibertat d’una manera desordenada, aparentment sense control. I, en canvi, a diferència de la terra morta, de la terra gastada, són signe de vida i d’energia”, diu Manuel Guerrero.
Males herbes és un exemple de l’interès de l’artista Sylvie Bussières per la natura i les seves formes. Des de l’inici de la seva ja extensa experiència artística, elements naturals com branques i pedres, materials orgànics i de rebuig han estat protagonistes en la seva obra. L’artista utilitza diferents tècniques com la fotografia, el frottage o els fotogrames. Ara, la fotografia, el dibuix i l’audiovisual s’hibriden en peces de petit i gran format.
La mostra es pot visitar de manera gratuïta fins al 20 de febrer.
Quebec,1964. Va estudiar a la Universitat Laval del Quebec, llicenciant-se en Arts Visuals (1989) i addicionalment fent una diplomatura en Història de l’Art (1990). Des de llavors, ha participat en nombrosos programes d’artista en residència a Espanya, Canadà, Estats Units, Mèxic, Alemanya, Suècia i França.
Més informació sobre l’artista i la seva obra a www.sylviebussieres.com
Activitats
- 29 de gener a les 11 h. Cacera d’ombres, un joc de desconfinament. La situació de confinament viscuda durant la pandèmia ens va obligar a repensar el nostre entorn, a abraçar i a apreciar detalls que fins aleshores no ens havien cridat l’atenció. A partir de la seva experiència artística, Sylvie Bussières ens oferirà un taller creatiu a l’aire lliure on redescobrirem els elements naturals més humils: anirem a caçar i a recollir ombres de plantes i de les mal anomenades “males herbes”.
- 19 de febrer a les 12 h. Presentació de Botànica proletària. És una edició de Tinta Invisble edicions que compta amb 4 fotografies d’en Joan Fontcuberta i 2 dibuixos al grafit per Sylvie Bussières. Aquestes peces són acollides per uns poemes d’en Martí Boada. Un opuscle acompanya l’edició amb un text d’encapçalament de Joan Fontcuberta anomenat Botànica marginal, i un relat de Joan Puigdefàbrega, Passejada pels marges. El tiratge és de 25 exemplars numerats i signats.