Recursos disponibles

Exposicions itinerants

Josep Palau i Fabre. L’home és un animal que es busca

Descripció:

Josep Palau i Fabre (1917-2008) va ser poeta, autor teatral, assagista, contista i un gran especialista en l’obra de Picasso. Va viure l’ambient cultural de Barcelona, en els anys de la República, i en va conservar l’esperit. Va ser un home revoltat: contra la família, contra la hipocresia social i contra l’ambient de l’Espanya franquista. Va intervenir en polèmiques literàries i artístiques, com un intel•lectual compromès, i va crear un espai on fer la seva obra, en contacte amb la natura, com un filòsof antic. Va firmar part de la seva obra amb el nom de l’Alquimista: el poeta que experimenta amb ell mateix per desentranyar veritats humanes profundes.

Un recorregut per la trajectòria vital de Josep Palau i Fabre (1917-2008) en l’any del seu centenari. Es tracta de presentar al públic d’avui, i sobretot als joves, un poeta romàntic, un escriptor rebel, que trenca amb la família i la societat per fer realitat les seves aspiracions i els seus ideals. Un escriptor que parla dels grans temes universals: passió i instint, raó i creació, amor i llibertat.

Exposició comissariada per Julià Guillamon i que itinerarà per biblioteques i centres culturals de Catalunya a partir de maig de 2017.

Per més informació fes click aqui

Encontres amb l’Alquimista

Descripció:

Un projecte d’exposició a l’entorn de l’obra de Josep Palau i fabre, en concret del seu poemari L’Alquimista.
Un projecte promogut pel grup de recerca Escafandre, subscrit a l’Associació Cultural l’Espantaocells.

Escafandre, és un grup heterogeni i canviant d’artistes de diferents disciplines que s’apleguen a l’entorn d’un projecte comú, en aquest cas, el desig d’aprofundir en l’obre de Palau i Fabre, cercant diferents punts de vista i provocant diàleg.
Els participants ens reunim sota una proposta de diàleg, de trobada, de ressonàncies amb el poeta a traves d’algun del seus poemes o be d’un conjunt…Com no pot ser d’altre manera, un diàleg obert, que ens meni a l’obra amb total llibertat artística, travessant diverses disciplines i llenguatges que itinèrin amb el que ens diu Palau.

Els artistes participants son:
. Xavier Alsina, Antoni Carné, Núria Dardinya i Daniel Perez , Marta Castelar, Carme Castellvi, Anet Duncan, Verònica Gonzalez, Teresa Gómez Martorell, Jaume Guardis, Ona Mestre, Jaime Moroldo, Tomàs Pariente, Stefano Puddu, Gemma Reguant, Àngels Rosés, Núria Rossell, Jordi Sarrate, Pepa Vila.

Per més informació fes click aquí

Espectacles i tallers

Jo em donaria a qui em volgués

Descripció:

Recital de textos de JOSEP PALAU I FABRE escollits amb el vist-i-plau del poeta. Tria, interpretació, direcció dramatúrgia i producció de Gemma Reguant.

Palau és un poeta que penetra en l’entranya de qui s’acosta a la seva obra. Les paraules de Palau et corprenen, et commouen, et sacsegen, et guareixen, t’il·luminen, t’obren, t’acaronen, t’omplen energia.

Les paraules de Palau inciten els sentits. Palau és un poeta fascinant. “Jo em donaria a qui em volgués” demostra que Palau i Fabre arriba a l’ànima de l’espectador i el toca d’una manera molt directa, colpidora, emocionant,… Palau envia sagetes de colors vius i variats a qui l’escolta o llegeix les seves paraules.

Donar a conèixer a Palau és una tasca que em satisfà profundament, sobretot per la reacció del públic, que és extraordinària.

Goso dir que la poesia guareix l’ànima i la de Palau, sens dubte, té aquest efecte. Josep Palau i Fabre sempre comentava que a ell la poesia l’havia guarit i li satisfeia especialment saber d’aquest efecte en el públic que escolta les seves poesies.

La proposta de textos va ser consultada gairebé tota i sempre en donava el vistiplau. Les circumstàncies van fer que no pogués veure l’estrena d’aquest recital. Quan va morir encara faltava consultar-li alguna petita tria respecte algunes de les traduccions triades, les de Rimbaud concretament. Finalment els fragments de les seves traduccions de Rimbaud no han estat inclosos en aquest recital.

La dramatúrgia d’aquest recital consta de diverses parts que comprenen diferents mons de Palau i en tots els gèneres.

És un intent de donar a conèixer Josep Palau i Fabre en les seves diferents cares d’un mateix hexàgon:

– El Palau “salvatge”.

– El Palau filòsof.

– El Palau rítmic.

– El Palau ardent.

– El Palau espiritual.

– El Palau buscador.

S’ha inclòs en aquesta dramatúrgia:

– Alguns fragments d’assaig, sobretot se n’han extrets els que fan referència a la seva manera d’entendre la poesia i la paraula.

– Una gran selecció dels poemes de l’alquimista, on s’inclouen poemes de L’aprenent de poeta, Fragments del laberint amb Teoria dels colors, L’alienat, Càncer i Atzucac.

– Fragments poètics de les seves obres de teatre recollits a Les veus del ventríloc: Fragments d’Homenatge a Picaso”, “Mots de ritual per a Electra” i “La caverna”.

– Petits fragment de les traduccions-versions que va fer del Tao-te-king i d’Artaud.

Tot això embolcallat d’amor a la seva poesia, a l’art i a la paraula, a l’espectador,…

Dossier i contacte

Palau pinta Picasso

Palau i Fabre crida encara avui.

Descripció:

Espectacle amb textos de Palau i Fabre ordenats i dirigits per Gemma Reguant.

 Comencem amb un crit, el crit d’ Artaud que impressionà a Palau i que és el crit de Palau també.

Palau i Fabre ens crida, ens segueix cridant, colpint.

Ells criden la propera civilització i, amb ells, seguim cridant.

La poesia cura. La poesia crida. La poesia sacseja i desperta.

Artaud, Picasso, l’Home, la Dona.

Tot això és Palau i Fabre.

I seguim amb el Palau-home i el Palau-dona que dialoguen.

I continuem amb tot el seu immens pou profund covat dins la

carn i passat a la sang que ha deixat als textos. La sang i el vori.

 “He deixat al paper tota la sang” JPF

Palau pinta Picasso a través de diversos textos. Explorem la identificació de Palau en Picasso i com el veu en els colors.

Palau pinta també en els seus textos el Guernika, el crit tràgic.

Les senyoretes del carrer de l’Avinyó, el crit orgàsmic.

I pinta a Picasso com un Faust. Els somriures estan servits. Les sorpreses també.

Nosaltres hi afegim, a més a més dels crits, els gestos, la veu, les veus, els sons, el moviment de malucs, la llum, els ulls, l’ara i aquí…

I tot el poder de l’Alquimista. Som els seus còmplices…

Fem ara de mèdiums de Palau donant valor a la paraula i transformant-la en carn i veu.

Amb la cantant Meia hem musicat de nou dues cançons de l’obra “Homenatge a Picasso”: Som al Molino amb Les senyoretes del carrer de l’Avinyó; i vivim la tragèdia, amb salmòdia i laments

musicats per al Guernika. I en Marc Egea ha musicat i cantat “El cavaller”, i, amb la seva música, ha creat bombes, colors,….

 

Fitxa artística PALAU PINTA PICASSO

Textos de Palau i Fabre

Idea de Gemma Reguant gestada des del 2007 per al Museu Picasso.

Per fi estrenada el 2017 amb èxit.

Dramatúrgia i direcció de Gemma Reguant

David Ortega, Mireia Izquierdo (Meia), Gemma Reguant, Marc Egea com a intèrprets a l’escenari

Música de Marc Egea, Meia, Maria del Mar Bonet

I·luminació Gemma Reguant

Agraïments al Museu Picasso de Barcelona i el seu equip, a La Seca-Espai Brossa i el seu equip, a l’August Plana, al Miquel Reguant, a la Elena Dueso.

 

“Jo em donaria qui em volgués” JPF

“Qui no entengui aquest misteri que s’acosti i vingui aquí”

Cançó de la dona pantera Josep Palau i Fabre

 Dossier

Contacte:   605 366 417

Preu de l’espectacle complert. 1.100 euros

Viatge i dietes a part, segons la distància.

gemmareguantfosas@gmail.com

Ulls de foc

Descripció:

Recital de 13 poemes de l’alquimista i algun més
A càrrec d’Anna Maluquer

Als seus Quaderns de l’Alquimista, Josep Palau i Fabre té un text que es diu “El mèdium”, on afirma que al poeta els poemes li vénen donats, no els fa. És un mèdium de la paraula que sorgeix de molt endins i més enllà de la pròpia consciència. Ens diu:

«Cal estar atents, i vetllar en la tenebra, i fer obscurir el migdia. Només així, amb ulls de foc, amb urpes de voltor i, a la vegada, amb les mans curoses d’una ajudant de partera, ens serà donada, de tant en tant, aquesta cosa rara, sempre dura i fosca com un diamant, misteriosa, que és un poema

L’any 1963, la discogràfica Vergara va enregistrar 13 poemes de Palau i Fabre provinents del seu compendi “Poemes de l’alquimista” recitats per ell mateix. És una tria singular que ja ens ve donada pel mateix autor i una bella manera de retre-li un homenatge en el centenari del seu naixement. No he pogut estar-me, però, d’incloure’n un parell més que es desvetllaran el dia del recital.

Els 13 poemes de l’alquimista són:

1.Pedra, 2.Fragment del superhome, 3.Cançó de la noia que habita el cor, 4.Ombra d’Anna, 5.En la mort de Rabindranath Tagore, 6.La Sabata, 7.Mèdium, 8.La mort, 9.L’aventura, 10.L’home de les cavernes, 11.Cant espiritual, 12.La mort sobrevivent, 13.Comiat

Tria: Josep Palau i Fabre
Recita: Anna Maluquer
Contacte: amaluquer@gmail.com
Durada: 50’
Preu: 200€

Contacte

Amb la mà esquerra. Taller de creació poètica

Descripció

Aquest és un taller per als Clubs de lectura de les Biblioteques. A partir de 3 textos de Palau i Fabre assajarem tot el potencial creatiu que té la paraula.

  1. Lectura L’home primitiu, (Vides de Picasso). Comprensió del text. Impulsos per a la creació artística.La paraula: eina de creació i d’evocació.
  2.  Amb la mà esquerra. Reproduïm l’experimentació de Palau i Fabre de la teoria de Werner Wolf sobre la divisió del cervell en l’hemisferi dret (la raó) i l’esquerra (l’instint). Hi haurà tres intents de 2 minuts cadascun per crear un poema intentant no fer servir la raó. Dels tres intents, cada participant en seleccionarà un. Es llegiran els poemes en veu alta i es comentaran.
  1. Lectura Cant espiritual de Joan Maragall i Cant espiritual de Palau i Fabre.

Dues visions de la fe. Allunyades o properes? Dues construccions mètriques diferents. Cada participant crearà una estrofa de quatre versos amb mètrica i rima sobre el mateix tema.

Durada: 1:30h
Conducció: Anna Maluquer
Pressupost: 150€

Contacte

La llavor de l’amor

Descripció:

Espectacle literari i musical  “La llavor de l’amor”, una producció pròpia feta conjuntament amb la Òmnium Cultural. Aquesta activitat vol commemorar, en el centenari del seu naixement, el treball i la influència que Josep Palau i Fabre, Premi d’Honor de les Lletres Catalanes 1999, va tenir sobre una època i diverses generacions de poetes i crítics d’art actuals. Es tracta d’un recital de poesia i textos d’art interpretats per Montse Guallar amb l’acompanyament musical en directe de Max Sunyer a la guitarra.

Fitxa i contacte

L’apassionament de Josep Palau i Fabre

Descripció:

L’apassionament de Josep Palau i Fabre és un homenatge a la poesia i a la vida d’un dels grans poetes de la literatura catalana del segle XX. A través dels textos de Palau i Fabre l’espectacle fa un recorregut pels moments més emocionants de la vida del poeta. Una creació escènica on mitjançant la música i la pintura en directe ens submergim en les paraules del poeta i entrem de ple en la seva passió, en la seva vida, en les seves emocions, en la seva ànima… Un recital íntim on el mateix Palau i Fabre, amb la seva veu, ens acompanya per fer-se encara més present i així palpar la seva essència.

Fitxa i contacte

L’alquimista: cançons, poemes i textos dramàtics de Josep Palau i Fabre. Amb Ignasi Roda, Joan Berlanga i Josep Anton Garcia.

Descripció:

Espectacle dramàtic i musical proposat per Ignasi Roda. Un treball amb deu cançons musicant ‘Poemes de l’Alquinista’ i on s’intercalen altres poemes i fragments dramàtics de Palau i Fabre.

Interpretaran les cançons Joan Berlanga i Ignasi Roda, acompanyats al piano per Josep Anton Garcia.

Dossier

Converteix-te en un alienat!

Descripció:

La seqüència didàctica “Converteix-te en un Alienat!” ha estat elaborada per dues estudiants del Màster de la Universitat Autònoma de Barcelona i ha estat realitzada a diverses aules de 4t de l’Institut Matadepera. Aquesta seqüència s’adapta a la programació de literatura de l’assignatura de Llengua i Literatura Catalanes dels estudiants de 4t d’ESO de l’Institut Matadepera, ja que està inserida en una seqüència major de l’obra Poemes de l’alquimista de Palau i Fabre, lectura obligatòria dels estudiants de 4t d’ESO. Aquesta seqüència es durà a terme entre sis i vuit sessions consecutives de català….

Activitat adreçada a alumnes de 4rt ESO i Batxillerat

Material didàctic:

Context i desenvolupament

Dossier alumne grup

Dossier alumne individual

Dossier professor

Conferències

“Josep Palau i Fabre i la llibertat”

Descripció:

“Josep Palau i Fabre i la llibertat”  i la recensió “Una aproximació a la vida de Josep Palau i Fabre a partir de les seves memòries i dels seus poemes” per “Joan Noves, poeta i president de la Fundació Palau”, poeta i president de la Fundació Palau.

Breu apunt biogràfic

Contacte

Llengua i Literatura Catalanes a Batxillerat

Descripció:

Per quart any consecutiu, des de la Facultat de Lletres de la Universitat de Girona us oferem unes conferències relacionades amb continguts que impartiu als centres de Secundària i Batxillerat. Enguany, en una iniciativa conjunta Literari M.A. Anglada -C.Fages de Climent i la Facultat de Lletres, us oferim la possibilitat d’impartir al vostre centre dues conferncies sobre temes vinculats ala llengua i la literatura catalanes.

Les conferències a triar que us oferim són les següents:

  • Els trobadors a Catalunya: lectura de la Cansoneta leu e plana de Guillem Berguedà i la Viadeira de Cerverí de Girona.
  • El català normatiu del segle XXI: l’Ortografia i la gramàtica de l’Institut d’Estudis Catalans.
  • Josep Palau i Fabre (1917-2008): l’alquimista de la poesia catalana del segle XX.
  • Aurora Bertrana (1892-1974). Exotisme, guerra i exili: narrativa i memòries

 

Temàtica i continguts

Les conferències i el material de suport aborden la temàtica tant des de la perspectiva de la història de la llengua i la literatura, com de la interpretació i el comentari dels textos, tal com es detalla a l’espai dedicat a cada conferència que trobareu al revers d’aquest document.
Els continguts de totes les conferències estan elaborats amb una intenció clarament divulgativa, per despertar
l’interès dels i les joves estudiants pel tema tractat i per fer-los partícips de la recerca i activitats que duem a
terme a la Universitat de Girona en el camp de la llengua i la literatura.
Els materials de suport utilitzats en les conferències consisteixen en fragments audiovisuals, imatges i citacions
breus dels textos més significatius, que ajuden a comprendre els trets més rellevants del tema o autors i obres
proposats.

La durada prevista de cada conferència és de 45 minuts.
Preu: Gratuït

Destinataris, lloc i durada

· Les conferències s’adrecen a l’alumnat de 1r i 2n de Batxillerat.
· Cada centre podrà demanar fins a un màxim de dues conferències d’entre les quatre que s’ofereixen, indicant
l’ordre de preferència. Les peticions s’atendran per ordre d’arribada i segons disponibilitat.
· Ens oferim a traslladar-nos al vostre centre per impartir la conferència, en l’horari i data que puguem acordar.
· En cas que se sol·licitin dues conferències, es podran impartir en dates diferents, per adaptar-nos millor a la
vostra programació.

Sol·licituds i Contacte

· Per correu electrònic : ilcc@udg.edu
· Per telèfon : 972 418 231 (matins). Persona de contacte: Francesc Montero.
Us agrairem que ens faciliteu el nom del centre, adreça postal, adreça electrònica, persona i telèfon de contacte.
S’admetran peticions de conferències fins el 15 de novembre de 2017; i s’impartiran conferències fins el 30 d’abril de
2018. Les sol·licituds es poden fer efectives a partir de la recepció del present material informatiu.

Programa general